UROLOGIE

Robotchirurgie wordt niet alleen toegepast voor kankerchirurgie maar ook voor reconstructieve urologische ingrepen: pyeloplastie als behandeling van nierbekkenvernauwing en colpopromontoriofixatie bij verzakkingen van darm en/of blaas bij de vrouw.

Domeinen

1. Robotchirurgie bij reconstructieve urologische ingrepen

  • Pyeloplastie: De robot is hier een ideaal instrument om de vernauwde uitgang van de nier ( Pyelo-ureterale junctie stenose = PUJ-stenose ) te verwijderen en een nieuwe uitgang aan de nieruitgang te naaien.
  • Colpopromontoriofixatie: De robot wordt hier idealiter ingezet om bij de vrouw de verzakte blaas en darm (blaaszakking en darmzakking via de vagina ) terug stevig vast te maken aan de binnenzijde van de bekkenwand.

2. Prostaatkanker

De prostaat is een geslachtsklier die zich bevindt onder de blaas en voor de endeldarm. De plasbuis loopt er middendoor. De prostaat maakt het zaadvocht aan dat de man uitstoot bij een zaadlozing. In West-Europa wordt ongeveer een man op tien getroffen door een kwaadaardige gezwel van de prostaat. Hoewel de behandelingsmogelijkheden en de prognose van deze ziekte afhankelijk zijn van het soort kanker en van de leeftijd van de patiënt, is chirurgie in veel gevallen aangewezen.

Bij de behandeling van prostaatkanker bestaan er verschillende chirurgische mogelijkheden: de klassieke, ‘open’ ingreep (met groot litteken), de laparoscopische prostatectomie en de robotgeassisteerde laparoscopische ingreep.

 Voordelen van de robotchirurgie voor de patiënt:

  • Minder zenuwschade: in de meeste gevallen vermindert een operatie met behulp van de da Vinci robot het risico op incontinentie en impotentie omdat er op een nauwkeurige manier te werk kan worden gegaan.
  • Minder bloedverlies, minder risico op infecties en minder littekens
  • Minder pijn, sneller herstel en dus kortere verblijfsduur in het ziekenhuis

 Het filmpje op de homepagina van deze website toont een robot geassisteerde prostaatoperatie uitgevoerd in ons ziekenhuis.

3. Nierkanker

Partiële nefrectomie: bij een partiële nefrectomie wordt enkel de niertumor met een brede en veilige marge weggenomen met behoud van het overige deel van de nier. Tijdens de ingreep maakt de chirurg gebruik van echografie en kleurstoffen (fluorescentie) om de tumor en de bloedvaten beter af te lijnen. Dankzij de specifieke roboteigenschappen duurt de fase van het wegnemen van de tumor minder lang (warm ischaemia time = WIT) waardoor er ook nierbeschermend geopereerd wordt, met de gekende voordelen.

 Voordelen van de robotchirurgie voor de patiënt:

  • niersparende en  nierbeschermende heelkunde
  • minder bloedverlies
  • Sneller herstel

4. Blaaskanker

Stoma (Bricker) of vervangblaas: wanneer een uitgebreid kwaadaardig gezwel van de blaas vastgesteld wordt spreekt van blaaskanker. Hierbij moet, indien het stadium van de ziekte dit toelaat, de volledige blaas verwijderd worden. Deze ingreep wordt radicale cystectomie genoemd. Na het verwijderen van de blaas moet een nieuwe blaas aangelegd worden. Dit kan op twee manieren. Ofwel wordt er een urostoma aangelegd (Bricker) ofwel wordt een vervangblaas gemaakt. Bij beide ingrepen wordt er een deel van de dunne darm gebruikt om als ” urinereservoir” te dienen.

 Het voordeel van een Bricker-stoma is dat het de ingreep voor de patiënt minder zwaar is maar deze operatievorm heeft een definitief urostoma als nadeel. Het voordeel van een vervangblaas is dat de patiënt kan plassen via de natuurlijke plasbuis met als nadeel zwaardere en complicatiegevoeligere heelkunde.

 Voordelen van de robotchirurgie bij blaaskanker:

  • De operatie met de robot is minder ingrijpend; patiënten lijden minder bloedverlies en hebben minder pijn.
  • Er hoeft geen snede te worden gemaakt in de onderbuik. In het lichaam worden enkele kleine sneetjes gemaakt. Door die sneetjes worden de operatie-instrumenten ingebracht.
  • Minder bloedverlies, minder risico op infecties en minder littekens.
  • Minder pijn, sneller herstel en dus kortere verblijfsduur in het ziekenhuis.